Såner Skolekorps
Såner skolekorps
 • Hjem    • Bli med i korpset    • Kontakt    

 

 

   Bli med i korpset

Snarveier:
 Kontakt oss!
Antall besøk på siden: 298 459

 

 

 
Fløyte
 

Rensestangen som følger med fløyten har to formål;
A. Når du skal tørke vekk fuktigheten inne i instrumentet etter bruk trer du en ren, myk klut gjennom hodet på stangen, og tørker forsiktig inne i instrumentet. Vær forsiktig slik at du ikke lager riper.


B. Det er en tydelig markert innskjæring i enden av stangen som indikerer avstanden fra enden av korken i muntert til senteret av blåsehullet. Når du har stukket stangen inn i munnrøret, justerer du endetappen til den
markerte linje er i senter av munnhullet, da er fløyten riktig justert for bruk. Du bør av og til rengjøre blåsehullet innvendig. Dette kan gjøres best ved å dyppe en ullklut i rensesprit og gni opp og ned og rundt på innsiden av blåsehullet.

Rensing og pussing av fløyten
Bruk av sølvpussemiddel bør du helst unngå. Rensing og pussing av fløyten bør du helst overlate til en fagmann, sølvpuss kan lett få mekanikken til å stanse eller putene ødelagt.


For å holde fløyten ren og blank skal du bruke en ren, myk klut, lett fuktet i varmt vann eller sprit, og gni forsiktig på utsiden av instrumentet.

For å fjerne støv som samler seg under klaviaturet, skal du bruke en liten, ren og bløt malerpensel til å børste med, samtidig som en blåser for å få støvet vekk. Det er ingen måte å beskytte mot anløpning og flekking av forsølvingen på, luften og personlig syre angriper instrumentet på ulike måter, men det vil hjelpe noe å holde instrumentet rent og stadig tørke det.

Før du setter instrumentet sammen
Før du setter instrumentet sammen skal du gjøre rent blåsehullet på munnrøret, samt endetappene på munnrør, midtstykke og endestykke.

Bruk helst ikke fett eller annen smøring til disse delene. En høvelig tilpassing oppnår du best med en ren og glatt overflate.

Slik setter du sammen fløyta
Når du setter fløyten sammen, bruk en dreiende bevegelse til delene passer sammen. Embouchure hullet (blåsehullet) på hodestykket (munnstykket) skal være på linje med den øverste klaffen på hovedstykket (midtstykket), mens støtten på endestykket (foten) skal plasseres omtrent i linje med nederste klaff på hovedstykket.

Legg fløyta i etuiet når du ikke spiller
Når du ikke spiller skal du la fløyten ligge i etuiet så hindrer du støv i å samle seg i mekanikken, samtidig som du beskytter mot mulige ødeleggelser ved uheldig fall og støt. Unngå å legge instrumentet på steder med ekstreme temperaturer, for eksempel en radiator eller et sted med temperaturer under frysepunktet.

Olje
Det er ikke noen fast regel for hvor ofte du bør olje mekanikken. Det er mange ting du må ta i betraktning slik som alder og slitt mekanikk, hvor ofte du spiller på fløyten, og det geografiske området der den blir brukt. Naturligvis trenger instrumentet leilighetsvis å bli oljet, men husk alltid på å bruke korrekt klaviatur olje, kun et lite drypp på gjengene til akslingene og pivotskruene fra en nål eller tannpirker er nok.

Puter
Uansett pris på fløyten, må putene på instrumentet være riktig påsatt og dekke perfekt. En konstant kontroll av putene er nødvendig da putene slites og må byttes fra tid til annen.

Mange ting kan være årsaken til at putene kleber seg og at fløyten da gir en uren tone. Spesielle forhold i luften, eller at du spiller etter at du har spist (da særlig søtsaker), eller en ansamling av skitt og støv på putenes overflate.

Vanligvis kan du anvende litt talkum på puten, eller dypp en piperenser i rensesprit og stryker lett over putenes overflate. Dette vil muligens rette en del på vanskeligheten. Pass på å riste av for mye sprit på piperenseren før du bruker den på puten. Skulle ikke disse tiltak virke må du skifte puten.
Utskriftsvennlig versjon

 

 

Såner skolekorps, Postboks 150, 1556 Son