Såner Skolekorps
Såner skolekorps
 • Hjem    • Bli med i korpset    • Kontakt    

 

 

   Bli med i korpset

Snarveier:
 Kontakt oss!
Antall besøk på siden: 298 497

 

 

 
Messinginstrumenter (Trompet, Baryton, Walthorn, Kornett Tuba …alle typer horn)
 

For å bevare instrumentet ditt, er det viktig at instrumentet minst en gang i halvåret får seg en skikkelig vask.


 

~~

 

Bøyler må tørkes av og smøres hver 2. uke og ventiler må tørkes og smøres hver uke. Munnstykket børstes innvendig samtidig som du smører ventiler eller bøyler.

Vask
Bruk lunka vann og litt grønnsåpe eller zalo. Start med å demontere instrumentet. Vær veldig forsiktig med ventilene, det skal lite til før de blir skadet. Aller helst bør du legge ventilene i en liten vaskebolle for seg selv. Ikke demonter selve ventilen. Under ventilene er det ett bunnlokk som du skrur av. Ta av disse og trekk en myk klut av bomull gjennom ventilene.

Bruk en lang flexi kost og dra denne gjennom alle bøylene og rørene på instrumentet. Disse kostene fås kjøpt hos instrumentforhandler og leveres i ulike størrelser.

Trege ventiler kan forekomme på alle horn og av alle metalltyper. Korrosjon (irr) kan skyldes at metallet i ventilene reagerer på blandingen olje/spytt/oksygen. (ulik surhetsgrad, medisiner osv.) Ved å pusse ventilene med et pussemiddel tilpasset kobber/messing går det som regel greit å fjerne belegget. Husk å skylle godt etterpå.

Tørk av ventiler, og ta på ventilolje. Når du setter ventilene inn i ventilhuset er det viktig at de settes inn i riktig rekkefølge. Det står nummer på alle ventilene; 1, 2, eller 3. Det er også et lite spor inne i selve ventilhuset. Denne skal passe med styreknasten på selve ventilen. Setter du ventilene feil får du ikke lyd, eller en litt rar lyd.

På bøylene bruker du bøylefett eller vaselin.

Utvendig vedlikehold
Ønsker du å bevare instrumentet ditt fint og blankt, er det lurt å tørke av det hver gang etter du har spilt.

Sølvbelagte instrumenter kan pusses med pussemiddel tilpasset messing.
Utskriftsvennlig versjon

 

 

Såner skolekorps, Postboks 150, 1556 Son